Nalatenschap
Overweegt u uw bezittingen na te laten aan een goed doel? Bij Stichting Dromehof kunt u aangeven welke goede doelen projecten u daarmee wilt ondersteunen. Door middel van een overeenkomst tussen u en de stichting (een bestedingsovereenkomst) weet u zeker dat alles goed terecht komt. Benieuwd wat dit inhoudt? Leest u gerust verder of neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

Bestedingsovereenkomst
Deze overeenkomst ondertekend en vult u samen in met een vertegenwoordiger van Stichting Dromehof. Hierin staat vermeld welke goede doelen activiteiten, evenementen en acties de stichting dient te ondersteunen door middel van uw nalatenschap. Dit kan heel specifiek tot zeer algemeen worden aangegeven en dus is dit geheel naar uw eigen wens in te vullen. In deze overeenkomst kunt u ook aangeven of u het wenst te publiceren, zodat onze belofte publiekelijk bekend wordt op de dag van ondertekening. Zo heeft u extra zekerheid dat uw nalatenschap goed terecht komt. Een bestedingsovereenkomst is wel afhankelijk van het correct afhandelen van uw testament.

Testament
Een testament is een door een notaris opgestelde akte. Hierin regelt u allerlei zaken voor als u er niet meer bent. U kunt in deze akte onder andere geldbedragen nalaten aan goede doelen of genoemde personen. Een stichting kan ook tot erfgenaam benoemd worden.

Aan het maken van een testament zijn kosten verbonden. U kunt hiervoor contact opnemen met een notaris bij u in de buurt. Benoemd u Stichting Dromehof in uw testament? Laat het ons dan weten, dan kunnen we eventueel met u bespreken waar we uw erfenis specifiek aan besteden voor het goede doel.

Codicil
Het opmaken van een testament kan ingewikkeld en kostbaar zijn. Heeft u niet veel te besteden maar wilt u wel graag uw spullen nalaten dan is dit ook mogelijk door middel van een codicil. Een codicil is een door u zelf handgeschreven document, voorzien van datum en een handtekening. Een codicil is daarom kosteloos maar heeft wel enkele nadelen. De voor- en nadelen op een rij:

Een codicil is geheel kosteloos en maakt u zelf;

  • Goederen dient u specifiek te omschrijven;
  • Waardevolle verzamelingen en geldbedragen kunnen niet worden nagelaten;
  • U kunt geen erfgenamen aanwijzen;
  • Uw erfgenamen of notaris dienen op de hoogte te zijn van het codicil anders bestaat het gevaar dat uw codicil niet wordt meegenomen in de afhandeling van uw nalatenschap.

    Heeft u hulp nodig met het maken van een codicil dan kunnen wij u daar bij assisteren.

Officiële tenaamstelling voor vermelding in uw testament
Voor een correcte afwikkeling bij de notaris is het van belang de officiële tenaamstelling van onze Stichting te laten opnemen. U kunt ons als volgt vermelden: Stichting Dromehof, statutair gevestigd in Hoorn. KvK nummer 6 2727 559.

Heeft u reeds Dromehof benoemd in uw testament en zijn wij daar nog niet van op de hoogte? Wij komen dan graag in contact met u om u persoonlijk te vragen welke activiteiten u zou willen ondersteunen.

Dromehof goede doelen, welke wilt u ondersteunen?
Door middel van een bestedingsovereenkomst kunt u zelf beslissen waar uw erfenis aan besteed gaat worden door ons. Dromehof ondersteunt ouderen op verschillende manieren. Door hulpmiddelen te schenken aan ouderen met een beperkt budget, artikelen te schenken aan ouderen met dementie, sociale activiteiten te organiseren voor eenzame ouderen, enzovoorts. U kunt een overzicht vinden van onze activiteiten op onze nieuwspagina voor meer voorbeelden. Maar u mag ook iets specifieks omschrijven. Een aantal voorbeelden op een rij:

Categorie: dementie
Zoals hulpmiddelen voor het stimuleren van de hersenen door middel van de Braintrainer, Kwiek-Up, Tovertafel en de Beleef TV. Of het geruststellen en ontspannen door het schenken van een robot huisdier die reageert op aanraking en geluid.

Categorie: eenzaamheid en zelfredzaamheid
Zoals het organiseren van sociale, laagdrempelige activiteiten voor eenzame ouderen. Het organiseren van een bingo met mooie prijzen, een rommelmarkt op locatie en het organiseren van workshops. Of het stimuleren en ondersteunen van de zelfredzaamheid door middel van hulpmiddelen te schenken zoals rollators, rolstoelen, krukken en wandbeugels. Of door onze jaarlijkse kerst- en paasactie te ondersteunen waarbij we feestelijke pakketten bezorgen bij de eenzame ouderen om zo op laagdrempelige wijze een bezoekje te brengen.

Categorie: algemeen of specifiek
U kunt er ook voor kiezen de stichting en haar vrijwilligers te ondersteunen voor al het harde werk dat zij belangeloos verrichten. Door bijvoorbeeld een uitje te sponsoren voor de vrijwilligers of de koffiehoek van de stichting opnieuw in te richten.

U kunt ook iets specifieks benoemen. Een wens van een oudere in vervulling laten gaan, de sombere hallen van een ouderenappartementencomplex op te vrolijken en te renoveren, het ondersteunen van een oudere met een krappe beurs die gaat verhuizen of het opknappen van de tuin van een oudere die dit niet meer kan.

Legaat
Benoemd u iemand anders tot erfgenaam maar wilt u wel een geldbedrag of bepaalde goederen (bijvoorbeeld een woning, inboedel, stuk grond of een aandelenportefeuille) nalaten aan de stichting dan kunt u ook kiezen om de stichting als legaat te benoemen. Bij het benoemen van de stichting als legaat is de stichting niet aansprakelijk voor eventuele schulden van de nalatenschap.

Legateren betekent dus dat u in uw testament een bepaald goed en/of geldbedrag nalaat aan het goede doel. Het goede doel is dus geen erfgenaam. Nalaten betekent dat het goede doel ook erfgenaam is.

Contact
Neemt u gerust contact met ons door middel van het contactformulier of ons een e-mailbericht te sturen (klik hier voor onze contactgegevens). Belt u naar de winkel, vraagt u dan s.v.p. naar een bestuurslid van de stichting.