Bij zo’n 150 kringloopwinkels is het feest op zaterdag 3 oktober a.s.. Nederland gaat schat zoeken bij de kringloop tijdens de zevende Nationale Kringloopdag. Het belooft een dag vol met leuke acties, kortingen en activiteiten te worden.

Het thema van Nationale Kringloopdag 2015 is “Schatzoeken”. Jaarlijks verwerkt de branche circa 120 miljoen kilo goederen en daar zitten heel veel bijzondere schatten tussen. En op 3 oktober zijn er extra veel schatten te vinden in de winkels!

Waarom is kringlopen goed, wat levert het op?

Als u spullen inlevert of koopt bij een kringloopwinkel levert u een belangrijke bijdrage aan het milieu. Door spullen nog een tweede (of derde of vierde…) leven te geven zorgt u voor een vermindering van de afvalberg en hoeft er niet iets nieuws geproduceerd te worden. Van de 120 miljoen kg aan goederen die per jaar worden opgehaald door de winkels aangesloten bij de BKN, wordt 82 % opnieuw verkocht of hergebruikt. Dit komt dus niet op de afvalberg en scheelt 95 miljoen kg CO2 uitstoot. Dit staat gelijk aan het verwarmen van bijna 40.000 huizen een jaar lang.

Niet alleen het milieu, maar ook mensen hebben profijt van de kringloop. De opbrengst van de verkochte spullen wordt grotendeels geïnvesteerd in mensen die het moeilijk hebben om op de reguliere arbeidsmarkt een baan te vinden. Zij kunnen bij de kringloop aan de slag en in sommige gevallen zelfs aan het werk blijven. In de kringloopbranche werken bijvoorbeeld mensen die moeten re-integreren nadat ze langdurig werkloos of ziek zijn (geweest) of mensen die een beperking hebben. Bij elkaar gaat het om duizenden mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Kortom, kringlopen levert een grote bijdrage aan mens en milieu!

Bron: kringloopdag.nl