Weer eens paardrijden, een rit maken in een sportwagen, een dagje terug naar het geboortedorp of gewoon een patatje eten bij de snackbar. Het zijn enkele van de ruim 1400 wensen van ouderen, die aanstaande vrijdag 2 oktober in vervulling gaan. Tijdens deze zevende Nationale Ouderendag, die geldt als afsluiting van de Week tegen Eenzaamheid, gaan door het hele land duizenden ouderen en wensvervullers samen op pad.

Tijdens de Nationale Ouderendag staat contact tussen jong en oud centraal. “Dat is heel belangrijk”, stelt Marieke Barendrecht, projectmanager van de Nationale Ouderendag. “Het is mooi om te zien dat er op deze dag waardevolle contacten ontstaan uit een gezamenlijke interesse. De vrijwilligers  die de wensen vervullen, kiezen zelf een wens uit, die ook bij hen past. Zo gaan ze bijvoorbeeld samen op pad naar een tuincentrum, het bos, een voetbalwedstrijd of het theater.”

De Nationale Ouderendag, begonnen als een eenmansactie in Zeist in 2009, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk evenement. Sinds dit jaar behoort de dag zelfs tot een van de belangrijkste evenementen van het Nationaal Ouderenfonds.  Vijfentwintig gemeenten verspreid over Nederland, beschikken inmiddels  over een lokaal comité van enthousiaste vrijwilligers, die de wensen, die de afgelopen maanden zijn binnengekomen, gaan verwezenlijken. Het Nationaal Ouderenfonds gaat ervan uit dat dit aantal comités de komende jaren flink gaat groeien, zodat vele duizenden ouderen op de eerste vrijdag van oktober hun wens in vervulling zien gaan.

Het Nationaal Ouderenfonds meent dat juist in deze tijd waarin de zorg wordt uitgekleed, ouderen steeds langer zelfstandig moeten blijven wonen en mensen mede daardoor vereenzamen zo’n dag heel belangrijk is. “Dat merken we ook aan de vaak hartverwarmende reacties van ouderen”, vertelt Barendrecht.  “Alleen het drinken van een kopje koffie in een cafeetje, is voor sommige ouderen al een grote wens omdat ze dit door fysieke beperkingen gewoon nooit meer doen.”

Tijdens de Nationale Ouderendag gaan dit soort kleine, maar ook grotere wensen, in vervulling. Dit is echter onmogelijk zonder de onmisbare inzet van vrijwilligers. “Zij dragen de dag, zij vervullen de wensen, deze mensen zijn goud waard. Het is mooi om te zien dat het niet alleen voor de oudere een onvergetelijke dag is maar ook voor de wensvervuller. De bewustwording van hoe je met iets kleins zoveel kunt betekenen voor je oudere medemens, maakt je als mens een stuk rijker. “

Ook dit jaar worden op 2 oktober dus weer vele wensen van ouderen in vervulling gebracht. Zie hieronder een greep uit de binnengekomen wensen:

-­‐ Koe melken
-­‐ Bezoek aan ouderlijk huis
-­‐ Zelf rijden in een legertruck
-­‐ Een glas rode wijn en een sigaar
-­‐ Friet eten
-­‐ In een echte trouwjurk met een mooie man op leeftijd en een bruidsboeket, zoals prinses Juliana had
-­‐ Speler PEC Zwolle ontmoeten
-­‐ Stevige wandeling

Voor nog meer wensen kijk op: http://www.nationaleouderendag.nl/wensen

Ook roept het Nationaal Ouderenfonds iedereen op om op deze bijzondere dag iets voor een oudere medemens te doen. “Dat kan iets heel simpels zijn. Kijk gewoon eens om je heen, naar die oudere die bij je in de straat woont. Nodig iemand uit voor een kopje koffie, stuur een kaartje, breng  een bloemetje of vraag gewoon eens wat hij/zij graag zou willen. Dat beetje aandacht doet al wonderen.”

Bron: nationaleouderendag.nl